Dr. med. Skender Munishi (Uni-Prishtina)
Facharzt für Psychiatrie und Psychotherapie


Televizioni

Zonja dhe zotërinj,
ju informoji me kënaqësi  se kisha nderin dhe kënaqësinë te jem mysafir i  kolegut dhe bashkë- kohanikut tim( si në shkollë të mesme të mjekësisë  po ashtu edhe në studime -fakulteti i mjekësisë- ) Dr. Naim Abazit -në emisionin  „Odeon“   me 25.03.2023 bashkë më Prof. Dr. Emrush Thaqii-n Docent në Kolegjin UBT/dega Psikologji dhe redaktor i librit tim të parë “Psikotrauma dhe stresi posttraumatik”. Emisioni mund te ndiqet në YouTube.


Librat

Jam i lumtur të ju njoftoj se në vitin 2022 kam botuar dy libra shkencor në gjuhën time amtare (shqip).                                                                                                                                    Libri i parë: “Psikotrauma dhe stresi post-traumatik” (Psikotrauma dhe stresi posttraumatik) trajton psikotraumën dhe pasojat e saj psikologjike. Libri është i dedikuar për profesionistët (mjekë, psikiatër, psikologë, edukatorë socialë dhe të tjerë) që punojnë me njerëz të traumatizuar. Pas traumës (luftë, dhunë familjare dhe seksuale, aksidente, fatkeqësi natyrore dhe të ngjashme) njerëzit kanë absolutisht nevojë për ndihmë profesionale dhe kompetente për të përballuar traumën dhe pasojat e saj.

Promovimi u mbajt më 2 janar 2022 në Kolegjin UBT në Prishtinë. Këtë e ka transmetuar edhe televizioni madhështor RTK (mund të shihet edhe në YouTube)më 9 nëntor 2022 në emisionin “Kronika e Librit”.Libri i dytë: Këshilla/Trauma dhe përballimi i saj (Keshilla/Trauma dhe perballimi i saj) u dedikohet atyre që kanë pësuar trauma. Në këtë mënyrë, të prekurit mund të zhvillojnë burime apo kompetenca autodidaktike për të kuptuar dhe përballuar traumën, rrjedhën dhe trajtimin.


Librat mund të blihen edhe në ordinancën time ose në Ebay.
Libri i parë kushton 25,00 € dhe i dyti 15,00 € nëse librat blihen në ordinancën time.
Nëse porositet online (Ebeay), duhet llogaritur edhe koston e transportit.


Me kënaqësinë dhe krenarinë me të madhe tregoj se edhe unë si i ri, isha pjese e rinisë se Kosovës, qe ju bashkëngjita aksionit te rinisë për pajtimin e gjaqeve- si varrë e vjetër- e qe mund te shihet në një dokumentar: Pajtimet e gjaqeve Verrat e Llukës - "Kurrë më" në kujtim te regjisorit të ndjerë Nezir Istrefi TVP" në vitet 90 e qe ju priu i nderuari, i madhi dhe për jete i gjalli ANTON QETA. Në këtë sekuencë shihen momente (sekunda e 21-22) të pajtimit(Anton Qeta, falësi dhe unë- si udhëheqës i këtij aksioni) kur e mbajtëm tubimin në Polluzhë të Drenasit ku arritëm në atë kohë ti pajtojmë 11 gjaqe : PAJTIMI i GJAQEVEdownload.

Gazeta "Süddeutsche Zeitung" publikoi me 30.22.2015 artikullin lidhur me temen: Trauma dhe rikujtimi i tmershem i refugjateve te traumatizuar:"Rikujtimi i tmerrshem-Schreckliche Erinnerung " ne faqen e vete-Webseite Süddeutsche Zeitung: download.

Gazeta "Süddeutsche Zeitung" publikoi me 16.02.2016 artikullin lidhur me temen: Trauma dhe Refugjatet:"Kur koka behet fushebetej-Wenn der Kopf zum Schlachtfeld wird" dhe mund te gjindet ne faqen- Webseite Süddeutsche Zeitung: download.

Gazeta "Shtegu" publikoi ne shkurt 2016 artkullin: "Dr. Skender Munishi mahnitë „Sueddeutsche Zeitung“ me angazhimin e tij ndaj refugjateve" dhe mund te gjindet ne faqen-Webseite Shtegu: download.

Revista e shoqates se mjekeve bavarez(Münchner Ärztliche Anzeige) raportoi ne fletushken 15/2016(faqja e 6) te dates 23..Juli 2016 lidhur me nje tubim te kesaj shoqate me moton: Traumata dhe refugjatet/"Kurajo per trajtim" ku une isha i ftuar si foles lidhur me trajtimin e refugjateve ne Minhen dhe mund te gjindet ne faqen-Webseite ÄKBV-Münchendownload.

Revista e punetorve te klinikave te Bavarisëse se eperme(kboDIALOG / faqe 23)) nga marsi 2017 raportoi ne fletushken e saj 18 lidhur me KBO-simpoziumin me mbititull: simpoziumi me mbi 500 vizitorë / mjekesia pa kufij - Migrimi dhe shëndeti mendor ku une si refernet referova lidhur me temen "kujdesi apo trajtimi jashte-klinike i refugjatëve" në Bayernkaserne-Mynihut dhe mund te gjindet na faqen-Webseite kbo-Kliniken der Bezirk Oberbayerndownload.

Televizioni i dyte gjerman ZDF raportoi me 21.07.2017 ne emisionin -magazina e mengjesit- lidhur me temen: Jeta pas sulmit amok ne Minhen - me titull :"Memoriali pas sulmit amok ne Minhen" ku une sie ekspert u konsultova/intervjova dhe gjindet ne faqen - Webseite ZDF-Morgenmagazindownload.
Intervjuja e ime u ritransmetua poashtu nga kanali ZDF me 22 Juli ne programin: Pasqyra e Landeve-Länderspiegel me Titullin: "Nje vit pas atentatit ne Minhen/Jeta me humbjen-Leben mit dem Verlust" dhe mund te gjindet ne faqen- Webseite te ZDF-Länderspiegeldownload.

Kanali B5 i transmetuesit Bayerische Rundfunk- raportoi me 30.07.2017 ne emisionin magazina nderkulturore lidhur me temen: Trajtimi i refugjateve ne München/Emisioni- Magazina nderkulturore me titul :"Ambulanca per refugjat- ndihma me barriera" ku une sie ekspert u konsultova/intervjova dhe gjindet ne faqen B5akttuell-BR: Ambulanz für Flüchtlingedownload.